Satranç Dersi 17 – Satrançta Saldırı ve Savunma

‘‘En iyi savunma saldırıdır’’ diyenler mi dersiniz ‘‘ben tam bir warrior (savaşçıyım), atak candır’’ diyenler mi yoksa ‘‘defans en iyi yoldur diyenler mi?’’

Sonuçta saldırı ve savunmanın olduğu her oyunda bu tür fikir ayrılıkları normal. Zamanla ekolleri tanır, kendinize en yakın stili edinirsiniz. 
Tabii önce satrançta savunma ve saldırı durumuna vakıf olalım. ?

Savunma taşı nedir?

Benim bir taşıma saldırmaya karar verdiniz ve harekete geçtiniz. Taşımı aldınız fakat onu yediğinizde benim de sizi yiyecek taşım hazırda bekliyorsa buna savunma taşı denir.

Eğer taşımı koruyan bir taş yoksa taş savunmasızsa buna tehdit denir. Tehdit altında olmanızın taşın kuvvetiyle, değeriyle bir ilgisi bulunmuyor.

Yukarıdaki örneği inceleyelim.
Beyaz at siyah piyonu tehdit eder. Siyah piyon ilerleyemeyeceğine göre onu nasıl koruruz?

Örneğin burada siyah atı çıkararak, at geliştirerek koruduk.
Bunun üzerine rakibimiz beyaz ikinci piyonunu ileri sürdü. Bu durumda merkez siyah piyona ikiyle saldırılıyor. Siyah piyon birle korunuyor.

Şimdi bir de bu bakış açısıyla bakalım. Beyaz piyona siyah, ikiyle saldırıyor. Beyaz ikiyle koruyor. Arkasında vezir var.

Siyah piyonumuzla beyaz piyonu aldık. Beyaz at taşı da bizim siyah piyonumuzu aldı.

Burada vezirle değil de atla aldığı için kendilerini tebrik ediyoruz. ? Aksi hata olurdu. İki taşla alma imkanı varsa kuvvetçe daha zayıf taşa öncelik verilir.

Burada siyah fil sahneye çıkıyor. Beyaza ikiyle saldırıyoruz ancak şu an birle korunuyor. Bu durumda rakibimiz ne yapabilir?
Atı daha güvenli bir yere alabilir ya da atını savunabilir.

Henüz başlangıç derslerinde olduğumuz için devamını getirmiyorum arkadaşlar. Burada saldırı, savunma, savunma taşı, tehdit gibi kavramların üzerinde durduk.

Saldırı mı savunma mı? Tarafını seç genç! Demeyeceğim elbette? İkisi de lazım.
Esen kalın sevgili arkadaşlar ?

18. dersimiz için bu taraftan…

Yorum Bulunamadı

Yorum Yap