Caruana’nın Hatası


20 yaşında bir satranç ustası olan İtalyan Caruana, 5. Ustalar Finali Turnuvası’nda önde giderken Carlsen’e karşı oyun kaybeder. Carlsen, rakibi Caruana’yı yakalar ve eşitlik bozma maçlarını kazanarak birinci olur. Bu dersimizde turnuvanın en kritik oyununda Caruana gibi tecrübeli bir ustanın hangi hata ile sonunu kaybettiğini inceleyeceğiz.  

Caruana 2772 rating ile dünya sıralamasında sekizinci sırada. Rakibi Carlsen ise 2843 ile zirvede. Bu turda ise arada 4 puan farkı var. Turnuvanın ilk yarısı Brezilya’da, ikinci yarısı ise İspanya’da oynandı. İlk yarıda Caruana, Carlsen’i yense de ikinci yarıyı hep birlikte gözlemleyelim. Caruna ve Carlsen için işler nasıl ilerleyecek bakalım.

Carlsen güçlü bir açılışla giriş yapmıyor. Sadece durumu idare ediyor gibi görünüyor. Bu durumda siyah ve beyaz taşları karşılaştıralım. Sıkıntılı durumda beyaz filler ve beyaz at. Siyah taraf kolaylıkla devam ediyor. Keyfince oynayabiliyor. Devam edelim…

5-6 hamlede durum değişmeye başlıyor. Beyaz ipleri elinden bırakmamaya karar verdi. Atları ve filleri adam iyi duruma gelmeye başladı. Carlsen oyunu eşitlemeye başladı ve bu iyi bir şey.

Oyun Caruana’nın baskısı ile devam ediyor.
17…Fc7 hamlesi rakibin vezirini savunmaya zorluyor.

18…Vxd3 19.Kad1 Vf5 (19…Va6 20.Ff1) 20.g4 ve beyaz kazanır.

Caruana berabere olmak amacıyla ilerliyor gibi ve buna yönelik oyun sonuna geçiyor.

Oyun sonu her ne kadar eşit gibi görünse de Carlsen’in artıları var. Birincisi şahı aktif ikincisi ise b6 piyonu hedefte.

Aslında Caruana tüm bunların farkında, görmüyor değil ancak beyazın a4, c3 ayrık piyon yapısının beraberliği getireceğini düşünüyor.

Carlsen baskıyı güçlü bir şekilde artırıyor. Siyah taşlar köşeye sıkışmış durumdalar. Beyazın ise oldukça aktif. Carlsen oyun sonundaki yeteneğini her zaman ki gibi gösteriyor. Zaten her zaman da bu kabiliyeti ile ön plana çıkıyor.

Ve Carlsen oyunu kazanıyor. Oyunun başında sonucun farklı olacağını düşünmüştük değil mi? Gördüğünüz gibi işler her zaman düşündüğümüz gibi gitmiyor.

Dünya Satranç Şampiyonluğu beşinci oyununun analizini yaptığımız
ters köşe yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz…