Satranç – İlginç Bilgiler

Satranç hakkında eğlenceli bilgiler yazılarımız devam ediyor.
Arada böyle keyifli molalar verip biraz gülümseyip biraz da hayret etmek bizi rahatlatıyor. Umarım sizde de aynı etkiyi gösterir.
İyi okumalar. ?

Star Trek Kirk ve Spock’u 3 kere satranç oynamışlardır. Kirk’in 3 maçı da kazandığı belirtiliyor.

Bugün de kullandığımız beyaz ve siyah karelerden oluşan ilk satranç tahtası Avrupa’da 1090 yılında yapılmıştır

Yaklaşık 600.000.000 insan dünya çapında satranç oynamayı biliyor. Siz de oldukça büyük bir topluluğun parçasısınız. Bunu bilmek oldukça keyifli. ?

En uzun süren satranç oyununun 1989 yılında Nikolic ve Arsovic arasında olduğu biliniyor. Toplamda 269 hamle ile maç berabere bitmiştir.

Piyonların ilk hamlede bir yerine iki hamlede gidebildiğini hatırlıyoruz. İşte bu kural 1280 yılında İspanya’da geliştirildi.

Katlamalı satranç tahtasının bir rahip tarafından bulunduğu söyleniyor. Satranç oynamanın yasak yasak olduğu bir dönemde bu yola başvuruluyor. Katlamalı bu satranç tahtası katlanılınca kitap gibi duruyordu.

Cleveland’da 1973 senesinde bir satranç turnuvasına polis baskını yapılmış ve turnuva direktörü tutuklanmıştır. Sebebi ise; direktörün satranç takımlarının ve kazananların ödülünü çalmak. ?‍♂️

Kaliforniya Long Beach’de Deepthought ismi verilmiş bir bilgisayar 1988’de büyük bir ustayı yenen ilk bilgisayar olarak tarihe geçti. Nick name yapmak isteyenler için söyleyelim deepthought, derin düşünce anlamına geliyor. 🙂

46. hamlede gelen rok ile en geç rok yapılan maç olarak tarihe geçen karşılaşma Bobotsor ve Ilkovin arasında 1966 yılında oynanmıştır.

1985 senesinde Eric Knoppert 10 dakikalık oyunlarıyla 500 satranç oyununu 68 saatte oynamıştır.

Hepimizin yakınen bildiği Albert Einstein, ünlü satranç şampiyonu Emanuel Lasker’ın yakın arkadaşıdır. Aynı zamanda verdiği bir röportajda herhangi bir oyunu oynayacak zamanı olmadığını söylemiştir.

İlk satranç saati 1883’de Thomas Wilson tarafından geliştirilmiştir. Öncesinde mekanik saat yerine kum saati kullanılıyordu.

Günümüzdeki basmalı satranç saati ilk defa Veenhoff tarafından 1900 yılında geliştirmiştir.

En eski satranç oyununun Bağdat’ta bir tarihçi ve öğrencisi arasında 900’lü yıllarda oynanmış olduğu kaydedilmiştir.

Piyon (Pawn) pek çok dilde er, asker anlamına gelirken, İspanyolca ve Almanca’da  köylü ve çiftçi anlamına geliyor.

Satranç hakkında eğlenceli ve ilginç bilgileri paylaşmaya devam edeceğim. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa paylaşabilirsiniz.